AMELİYAT İZLERİ TEDAVİSİ
Ameliyat izi birçok ameliyat sonrası gözlenebilir. Cildin yapısı ve ameliyattaki kullanılan materyallere gösterilen reaksiyon iz oluşumunda önemli etkenlerdendir. Ameliyat izi oluşumunda önemli bir etkende ameliyat yarasının iltihaplanmasıdır. İltihaplanmış yaralar daha geç iyileşir ve önemli ölçüde iz bırakabilirler.
Ameliyat izleri daha çok yüzeyden kabarık dokular şeklindedir. Bazen sedefimsi gri ve yüzeyden çökme tarzında izlerde oluşabilir. Tüm bu izlere scar adı verilmektedir. scarlar aşırı reaksiyonla iyileşmiş yara dokularıdır. Bu dokular oldukça serttir. Fibröz bağ doku elemanlarından zengin olduklarından tedavileri de zor olmaktadır.
Bu izlerin içine ilaçların etki etmesi zordur. Bu nedenle denenen krem ve jel türü maddelerin başarı oranları düşüktür. Büyük ameliyat izlerinde cerrahi yöntemler denenmektedir. Bir orana kadar başarılı olmaktadırlar. Fakat bazen yapılan ikinci cerrahide iz bırakmaktadır. Cildin yapısı bu anlamda önem kazanır.
Sezaryen ameliyatları sık yapılan ameliyatlardır. Bu nedenle kadınlarda en çok sezaryen ameliyatı izine rastlanır. Bir diğer sık karşılaşılan izde tiroid ameliyatına bağlı boyun izleridir. Bu izlerde tedavi edilmesi istenen izlerdendir.
Fraksiyonel lazer tedavileri son yıllarda ameliyat izi tedavilerinde başarıyla kullanılmaktadır. Ameliyat izlerindeki kötü iyileşmiş dokuya uygulanır. Ameliyat izinin bir kısmında nekroz yani erimeye neden olur. Erime sonrası yan tarafta etkilenmemiş normal cilt dokusu tarafından etkilenen alanın üzeri örtülür. İyileşme süresi kısadır. Yaklaşık2 hafta sürer. Ayda bir kez lazer seansı uygulanarak cildin kendini toparlaması beklenir.
Ameliyat izlerinde lazer tedavileri de 0 başarılı değildir. Çünkü kişinin cilt yapısı, ameliyat izinin büyüklük ve genişliği başarı oranını belirler.
Uygulaması kolay bir yöntemdir. 10 dakika kadar bir sürede örneğin sezaryen izine e uygulanabilir. Yan etki ihtimali oldukça düşük olduğundan denemekte yarar olduğunu düşündüğümüz ve tavsiye ettiğimiz bir yöntemdir.