kred Cilt Kuruluğu

Gönderen Konu: Cilt Kuruluğu  (Okunma sayısı 3109 defa)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4448
    • Profili Görüntüle
    • oyun hileleri
Cilt Kuruluğu
« : Aralık 03, 2014, 10:18:46 ÖS »
Cilt kuruluğuyla ilgili 8 soru 8 cevap

Cildinizde gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, çatlaklar  ve  kaşıntı varsa cildiniz kurumuş olabilir! Her türlü nemlendiriciyi ve   kozmetik ürünü denemenize rağmen cilt kuruluğundan kurtulamıyorsanız  bir  dermatologa başvurmanız gerektiğini unutmayın 

Medical  Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda  Kumbasar;  cilt kuruluğuyla ilgili bilgiler verdi   

1- Kimlerde cilt  kuruluğu görülür?  
İnsanlar yaşlandıkça daha çok ortaya çıkan  bir tablo olan kuru deri  [hstekesme]Kserozis[hstekesme] olarak bilinir. Yaşlanmayla beraber  daha kuru ve daha az  yağlı bir cilt oluşur. Derinin üst tabakasının  yaklaşık yüzde 10  kadarlık bir kısmını su oluşturur. Bu tabakadaki suyun  azalması deride  çatlama, kaşıntı ve kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğu  olan kişilerin  çoğunda altta yatan bir hastalık yoktur. Kuru cilde sahip  olan  kişilerin büyük çoğunluğunu ise sık duş alan kişiler oluşturur.  Son  yıllarda insanlarda duş alma sıklığı arttıkça kserozis sıklığının da   arttığı dikkati çekmektedir.

2- Cilt kuruluğunun sebepleri  nelerdi? 
Kuru cilde neden olan çevresel etkenler; sıcak su,  deterjanlar,  giysilerden dolayı oluşan sürtünme, sık hava yolculuğu,  rüzgara maruz  kalmak, çevre kirliliği, klima ve diğer kimyasal maddeler  olarak  sıralanabilir. Atopik egzama, kalıtsal bazı hastalıklar,  ihtiyosis,  sedef gibi cilt hastalıkları, metabolik faktörler, tiroit  bezinin  yeterince çalışamaması, aşırı kilo kaybı ve ilerleyen yaş kuru  deriye  neden olan diğer faktörlerdir.

3- Cilt kuruluğu nasıl  anlaşılır, belirtileri nelerdir?  
Deri kuruluğunun ilk belirtisi,  deride donuk gri beyaz bir renktir.  Kuruluk arttıkça renk değişikliğine  ek olarak ciltte gerilme hissi, pul  pul soyulmalar, kepeklenme, deri  yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar,  yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru  derinin neden olduğu diğer bir  şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse  sonunda egzamalar oluşabilir. 

4- Cilt tipinin (kuru, yağlı,  karma) nasıl olduğunu anlamak mümkün  mü?  
Deride kepeklenme,  gerilme hissi ve kaşıntı şikayetleri varsa kuru cilt  tipi olarak  değerlendirilir. Akneye meyilliyse, gün içerisinde ve  sabah uyandığında  ciltte parlama oluyorsa, gözenekler genişleme ve  siyah noktalar varsa  yağlı cilt olarak değerlendirilir. Bazı kişilerde  ise yüz bölgesinde  özellikle yer yer kuruma, kepeklenme fakat belli  bölgelerde ise  yağlanma, parlama şikayeti olur. Bu tip ciltler ise  karma cilt olarak  değerlendirilir.

5- Cilt kuruluğu özellikle hangi bölgelerde  görülür?  
Su kaybının regülasyonu, vücudun bölgelerine göre  farklılıklar  gösterir. Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha  belirgin olur;  çünkü bu bölgelerde daha az yağ bezleri vardır. Yüz diğer  vücut  bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise   lipitlerin (yağların) kritik rolleri vardır. Sık duş alındığında doğal   deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için   kuruluk özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha   belirgin olur.

6- Cildi kuruyan biri, kuru ciltler için olan  ürünleri mi almalı,  yoksa öncesinde dermatologa mı başvurmalı? 
Cilt  kuruluğu olan kişiler mutlaka bir dermatoloji uzmanına  danışmadırlar.  Kişinin şikayetleri, belirtilerin süresi ve şiddeti,  tedavinin şeklini  belirler. Bazı olgularda sadece nemlendiriciler  yeterli olurken,  belirtilerin şiddetli olduğu olgularda antihistaminik  ilaçlar, topikal  kortikosteroid kremler vermek gerekebilir. Çok sayıda  ve markada  nemlendirici olduğundan rasgele bir nemlendirici kullanımı  doğru  değildir. Hastanın deri tipine ve şikayetlerine uygun  nemlendiriciler  önerilmelidir.

7- Cildi kuru olanlar ne tür kozmetik ürünler  kullanmalı? 
Kuru cilt problemi olan hastalar yağ içinde su  emülsiyonu dediğimiz  deriyi daha yoğun nemlendiren ürünler  kullanabilirler. Deride iritasyon  problemi olmayan kişiler ise üre  ihtiva eden kozmetik  nemlediricilerden fayda görebilirler. Banyo sonunda  kullanılan vücut  yağları derinin nem kaybını engeller. Bu tip kozmetik  ürünlerin de  oldukça faydası vardır.

8- Soğuk-sıcak hava,  mevsimler, güneş, sauna, hamam, kese ve vücut  peelingi cildi nasıl  etkiler?  
Kuru deri, stratum korneum tabakasının nem içeriğinin  azalmasıdır.  Sıcağa ve soğuğa maruz kalan ciltte transepidermal su kaybı  artar ve bu  artış cildin kurumasına neden olur.  Ayrıca kış mevsimi de  cilt  kuruluğuna neden olur. Dönemsel kuruluk dendiğinde [hstekesme]kış kaşıntısı[hstekesme]   olarak da bilinen soğuğa bağlı kserosis akla gelir. Kış aylarında düşük   neme bağlı olarak gelişen bu tablodan korunmak için mutlaka koruyucu   giysiler giyilmeli, nemlendiriciler kullanılmalıdır. Güneş de, hem ısı   hem de ışın etkisiyle derinin nem kaybına neden olur. Kozmetik açıdan   kaba ve kuru bir deri görüntüsüne mahkum olmamak için yaz ve kış ayları   boyunca güneş koruyucu ürünler kullanmak gerekir. Güneş koruyucular  deri  hasarını ve derinin kurumasını engeller.  Suyla sık temasta  bulunmak  derinin nem kaybına neden olduğundan, kişilerin çok sık kese  ve peeling  uygulamaları yaptırması da sakıncalıdır. Kese ve peeling  sırasında  deride oluşan sürtünmeye bağlı iritasyon, kuruluğun şiddetini  daha da  artırır.
imza: Oyun - Forum