Erkeklerde Meme Estetiği (Jinekomasti) Jinekomasti erkeklerde memelerin kadın tipinde büyümesini tanımlar. Bazı hormonsal nedenler, ilaçlar, bazı uyuşturucu maddeler jinekomastiye neden olabilir.
Jinekomasti hormonsal nedenlerle en çok ergenlik döneminde görülür. %90 hiçbir müdahalede bulunmaya gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. Düzelmeyen kişiler için jinekomasti operasyonu planlanabilir. Jinekomasti erkeklerde psikolojik problemlere neden olabilir. Kişiler kıyafet tercihlerini değiştirmek zorunda kalabilirler. Görünümden rahatsızlık postür bozukluklarına neden olabilir. Denize veya havuza girmekten kaçınabilirler.
Jinekomasti ameliyatını planlarken memenin içeriği önemlidir. Meme değişik oranlarda yağ dokusu ve süt bezi dokusundan oluşur. İkinci önemli konu deri değişiklikleridir.
Deri fazlasının veya sarkmasının olması deri kalitesine de bağlı olarak ek cerrahiler gerektirebilir. Deri fazlası olmayan deri kalitesi iyi memenin büyük bölümü yağ dokudan oluşan bir memede basit liposuctionla iyi sonuç almak mümkündür. Deri fazlası olan sarkık ve yağ dokunun yanında süt bezi dokusu fazla olan hastalarda deri fazlası için derinin kontraksiyonunu sağlayacak işlemler yapmak veya deriyi tamamen çıkararak germek, meme başını daha yukarıya taşımak gerekebilir. Ameliyat sonrası 6 -7 hafta elastik bir göğüs korsesi kullanmak gerekir. İlk üç gün şişlikler belirgin olacaktır. Üçüncü günden sonra şişlikler inmeye başlar. Erken dönemde meme etrafında uyuşmalar, hassasiyet, yanma hissi normaldir. Dokular iyileştikçe zamanla bu hisler geçecektir. İki hafta sonra denize/havuza girilebilir. Altı hafta sonra aktif spora başlanabilir. Bu dönemde ödemi arttıracak sauna, solaryum, hamam, vb. aktivitelerden kaçınmak doğru olacaktır.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Aykut Özpür
www.aykutozpur.comhttps://www.instagram.com/aykutozpur