LIPOSUCTION Liposuction, vücutta belli bölgelerde birikim yapan yağların, küçük bir delikten girebilecek ince bir kanül yardımıyla vakum yapılarak çıkarılması işlemine denir. Liposuction, suction lipektomi, lipoplasti, gibi terimler de aynı anlamda kullanılıyor. Halk arasında yağ alma, yağ aldırma, yağ emme gibi terimler de aynı ameliyatı adlandırmada kullanılıyor. Lipoinjection ve lipofilling, yağ hücrelerinin, liposuction yöntemi ile bir yerden alınıp başka bir yere injekte edilerek dolgu amacıyla uygulanışı, liposhaping ve liposculpture terimleri, liposuction ile birlikte yağ injeksiyonu da yapılarak vücudun yeniden şekillendirilmesi anlamına gelir.
Bölgesel yağ birikimleri Bölgesel yağ birikimleri spor yapmaya, ısrarlı diyet programlarına rağmen bir türlü yok edilemeyen inatçı birikimler olarak karşımıza çıkar. Hani Spor yapıyorum, olmuyor. Diyet yapıyorum, olmuyor. Denemediğim bir şey kalmadı. İstediğim kiloya ulaştım, yine de bu çıkıntılardan kurtulamadım. diye yakınanların dert yandığı yağlar bunlardır. Gerçekten bölgesel yağ fazlalıkları her türlü çabaya karşı inatla yok olmaz. Bu birikimlerden kurtulmanın tek, kesin ve kalıcı yolu ise liposuction ameliyatıdır. Kesin ve kalıcıdır, çünkü vücuttaki yağ hücrelerinin çoğalma özelliği yoktur, bu yüzden yağlar liposuction ile alındıktan sonra, bu bölgelerde tekrar yağ birikimi olmaz. Kilo alındığında yağ hücreleri çoğalmaz, sadece hücrelerin içinde depoladıkları yağ miktarı artar. Bir bölgedeki yağ hücreleri alınıp da sayıca azaltıldığı zaman kilo alınsa da o bölgede yağ hücrelerinin sayısı aynı kalır, sadece hücrelerin büyüklükleri artar. Ameliyattan sonra kilo alımı olursa vücudun genelinde bir yağ birikimi oluyor, bundan, liposuction yapılan bölgeler de ancak kendi payına düştüğü kadar etkilenir, yeniden eskisi gibi bir birikim olması mümkün değildir. Bu nedenle liposuction sonrası alınan sonuçlar son derece kalıcıdır.
Liposuction hangi bölgelere uygulanır? Liposuction fazladan yağ birikimi olan herhangi bir yere uygulanabilir. Çoğu zaman uygulanan yerler, kadınlarda çene altı, kolların üst kısmı, sırt, bel, karın, kalça, basen, uyluk ve dizlerin iç yüzü, erkeklerde çene altı, göğüs, göbek ve bel bölgesidir.
Ne tip liposuction teknikleri vardır? Liposuction Bölgeleri İşlemin yapılışı
Klasik liposuction : Liposuction uygulanacak bölgenin yakınlarından bir yerde, deri 3-4 mm kesilir. Bu kesinin içinden çapları 2, 3 ya da 4 mm gibi kalınlıklarda kanül ismini verdiğimiz borular sokulur. Kanülün dışarıda kalan ucu ise vakum yapan bir aspiratör cihazına bağlıdır. Deri altına sokulan kanül, ileri geri hareket ettirilerek, ucu ile yağ dokusunu ince ince parçalar, parçalanan yağlar, kanülün diğer ucunda bağlı olan aspiratör ile vakum yapılarak emilir.
Enjektörlü liposuction : Klasik liposuction yöntemi ile neredeyse aynıdır, aradaki tek fark, kanüller, aspiratör cihazı yerine büyük bir enjektöre bağlıdır. Bu yöntemde içi boş enjektörler ile vakum yapılır. Çıkarılan yağlar, enjektörün haznesinde toplandığı için bu yağlar, diğer bölgelere dolgu yapmak amacı ile de kullanılabilir. Enjektörle liposuction yapmak, aspiratör cihazıyla yapmaya göre daha zahmetli, daha uğraştırıcıdır. Bu yüzden, enjektörle yapılan liposuction genelde, çıkarılan yağlardan dolgu yapılması planlanan hastalarda tercih edilir.
Ultrasonik liposuction : 1990[hstekesme]lı yıllarda bir anda moda olan ultrasonik liposuction, o yıllarda tüm liposuction adaylarını peşinde sürükledi. Ancak zamanla, bu yöntemde ultrasonik enerjiden dolayı oluşan cilt hasarı olguları görülmeye başlayınca, yavaş yavaş bu yöntem terk edilmeye başlandı. Elde edilen sonuçlar, klasik liposuction ile elde edilen sonuçlar ile aynı olduğu için, klasik liposuction yöntemine yeniden dönüş oldu, ultrasonik liposuction artık pek kullanılmıyor.
Vibro liposuction : Klasik liposuction yönteminde, kanülün ileri geri hareketini cerrahın kol kuvveti sağlıyorken, vibro liposuction yönteminde, kanülün ileri geri hareketini kanülün sap kısmına yerleştirilen bir motor sağlıyor.
Liposuction için uygun bir aday mıyım? Herşeyden önce, liposuction ameliyatının zayıflama ve kilo verme yöntemi olmadığını, vücut biçimlendirme için uygulandığını unutmayın. Liposuction uygulaması için birinci koşul, kişinin genel sağlık durumunun iyi olmasıdır. Şişman olmayan ama vücutlarında fazlalık yağ birikimi olanlar, liposuction yaptırmayı düşünüyorlarsa doğru seçimdir. Liposuction bu tür fazlalıkları almak için ideal bir çözümdür. Ben çok kilo aldım, biraz zayıflamak istiyorum. diyen bir hasta bu iş için uygun değildir. Çünkü liposuction şekil vermeye, vücut hatlarını düzeltmeye yarar. İdeal olarak kilosu normal ya da normalden belki biraz fazla olan, ancak vücudun belli bölgelerinde diğer bölgelerden daha fazla yağ toplanması olan kişiler için uygulanır. Özellikle bayanlarda her türlü diyete ve spora rağmen bir türlü yok edilemeyen inatçı yağ birikimleri kalça, basen, uyluk, karın ve bel bölgelerinde ortaya çıkar. Erkeklerde ise daha çok göbek, bel çevresi ve göğüs bölgesinde görülüyor. Liposuction ameliyatının amacı, bu bölgeleri incelterek diğer bölgeler ile daha uyumlu hale getirmektir. Liposuction için uygunluk kriterlerinden en önemlilerinden biri de derinin özellikleridir. Yaş ilerledikçe derinin elastikiyeti kaybolur. Derinin altındaki yağlar alındığında üzerindeki deri doğal olarak gevşeyip daha bol hale gelir. Normalde derinin esnek yapısı sayesinde ameliyattan sonra kendi içinde çekerek, büzüşerek gerginleşmesi, toparlanması, yeni duruma uyum sağlaması gerekir. 45 yaşından sonraki hastalarda uyum sağlama durumu, deri esnek yapısını, elastikiyetini yitirdiği ya da yitirmeye başladığı için çok zor olabilir. İyi bir sonuç için derinin diri ve sıkı olması gerekir. O zaman kendini çok kolay toparlar. Deri gevşemişse elastikiyeti kaybolmuşsa, problem yaratacak bir deriyse başka yöntemler uygulamakta yarar vardır. Liposuction, doğru hasta seçilip, uygun teknik uygulandığında inanılmaz derecede yüz güldürücü sonuçlar verir.
Bir kerede ne kadar yağ alınır? Tıp literatürüne şöyle bir göz atarsak, benim için inanması zor miktarlar karşımıza çıkıyor. Dünya üzerinde bir defada 100 kg ve üzeri hastalardan 20 litrenin üzerinde yağ alan cerrahlar var. Bence bu, hiçbir zaman cesaret edemeyeceğim bir çılgınlık sayılır. Ama bu cerrahları da takdir etmek gerek. Normal koşullarda risk oluşturmadan alınan yağ miktarı, bir kerede vücut ağırlığınızın %5-6[hstekesme]sına kadar emniyet sınırları dahilinde sayılır. Yani 70 kg ağırlığında olan bir kişide yaklaşık 4 litreye kadar riske etmeden, güvenle yağ alınabilir. Bu sınır aşılırsa vücudun yağ metabolizmasında, sıvı elektrolit dengesinde, kan düzeyinde bozulmalara yol açabilir.
YAĞ ALDIRMA Bacak ve basen bölgesi liposuction ameliyatı animasyon videosu Kol bölgesi liposuction ameliyatı animasyon videosu Karın bölgesi liposuction ameliyatı animasyon videosu Boyun ve gıdı bölgesi liposuction ameliyatı animasyon videosu Kalça ve popo bölgesi liposuction ameliyatı animasyon videosu Liposuction ameliyatı hakkında bilgilendirme videosu Liposuction kimler için uygundur Liposuction sonrası iyileşme dönemi Liposuction ameliyatının etkisi kalıcı mıdır Karın estetiği: Karın germe mi? Liposuction mı? Liposuction ameliyatının kalıcı etkisi Ameliyat, liposuction uygulanacak bölgenin genişliğine göre lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ben 15-20 cm yi geçmeyen dar ve sınırlı bir bölgelerdeki uygulamalarda lokal anesteziyi, daha geniş bölgeler için genel anesteziyi tercih ediyorum. Ameliyatın lokal anestezi altında yapılabilmesinden istifade ederek maliyeti düşürmek adına muayenehane koşullarında yapılmasını sağlık açısından doğru bulmuyorum. Bu nedenle liposuction ameliyatı, basite alınmamalı ve mutlaka uygun donanıma sahip bir hastanede yapılmalıdır. Ben, işleme başlamadan önce, liposuction uygulanacak bölgelere kanamayı azaltıcı özel solüsyonlar injekte ediyorum. Böylece ameliyat esnasında kan kaybı ya hiç olmaz ya da çok az olur, bu uygulama ayrıca ameliyattan sonra hissedilen ağrıyı da ciddi anlamda azaltır. Deriden sadece kanülün girebilmesine yetecek kadar delikler açıyorum. Bunlar genelde genellikle 3-5 mm oluyor. Tam eklemler üzerinde derinin kıvrım yerleri ya da bikini içi gibi dışarıdan görülmeyen yerlerden açıyorum. Ameliyatın bitiminde minik birkaç dikiş ile kapatıyorum. Delikleri gizli yerlerden açtığım için, delik izlerinin belirginliği birkaç ay sonra hemen hemen görülmeyecek kadar azalıyor.
Ameliyatın ardından ilk gün hafif ağrı olabilir, bu normaldir. Hissedeceğiniz ağrı çok şiddetli olmayıp normal ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kesilir. Ameliyattan 2-3 saat sonra yardım ile yürümeye başlayabilirsiniz. Liposuction dışında başka bir ameliyat yapılmamışsa ve liposuction çok geniş bölgelere uygulanmamış ise aynı günün akşamı hastaneden çıkabilirsiniz. Geniş bir liposuction uygulanmışsa 1 gün hastanede kalmanız yararlı olur. İstirahat halinde ağrı hissetmezsiniz, ağrı sadece liposuction uygulanan yerlere elinizle bastırdığınızda ya da oturup kalkarken hareket halindeyken olur. O da sizi rahatsız etmeyecek şiddette hafif bir ağrıdır. Ameliyattan 1 gün sonra artık yardımsız ve desteksiz yürüyebilecek hale gelirsiniz, birkaç gün içinde kısa mesafeli gezilere çıkabilecek kadar iyileşirsiniz. Ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Ameliyattan sonra birkaç gün sonra kendi işinizi kendiniz yapabilecek derecede iyileşirsiniz. Eğer işiniz ağır ve yorucu değilse çalışma hayatına da dönebilir, uçak yolculuğu yapabilirsiniz. 5-7 gün sonra ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek hale gelirsiniz. Liposuction ameliyatının yan etkilerini üzerinizde fazla hissetmemeniz ve en aza indirilmesi için en kısa zamanda normal hayatınıza dönmenizde yarar vardır. Yoğun ve yorucu işlere başlamanız, iyileşme süreci gereği 2-3 haftayı bulabilir. Liposuction deliklerinin iyileşmesi için gereken 15 günün ardından havuza ve denize de girebilirsiniz.
Liposuction ameliyatı sonrası iyileşme dönemi nasıl geçiyor? Liposuction ameliyatından sonra yağ alınan yerlerde şişlik (ödem) ve morarma mutlaka olur. Kaşıntı, gerginlik ve çekilme hissi çoğu hastamda oluyor, bunlar ameliyatın doğasında vardır. Liposuction bölgelerine baktığınız zaman mevcut olan ödem (şişlik) yüzünden hiç yağ alınmamış, hiç incelme olmamış gibi hissedebilirsiniz, sakın panik yapmayın, bu normaldir. Şişlikler 15-20 gün içinde azalır ve gerçek vücut hatlarınız yavaş yavaş belirginleşmeye başlar. Şişlikler azaldıkça yağların alındığı yerlerin hafifçe daha sert olduğunu fark edeceksiniz. Dokulardaki hafif sertlik gözle görülmeyen ödem olup yara iyileşmesinin doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Ameliyattan sonra oluşan morlukların geçmesi yaklaşık 10-15 gün sürer. Bu dönemde ilk 4 hafta korse ya da sıkı çorap giymeniz, dokuların vücudunuz üzerine oturması ve şekillenmesi açısından çok önemlidir. Ödemin tamamen geçmesini takiben dokuların yumuşaması, sertliklerin kaybolarak normal kıvama gelmesi yaklaşık 3 ayı bulur.
Liposuction için en uygun zaman nedir? Liposuction ameliyatı yıl içinde her zaman yapılabilir. İdeal zaman, hastanın durumuna ve beklentilerine göre değişir. Yaza her şeyim düzelmiş olarak girmek istiyorum diyorsanız, ameliyatın sonbahar ve kış aylarında yapılması en idealidir. Ancak nisan, mayıs aylarında bile yapılsa yaz hazırlığı için çok geç kalınmış sayılmaz. Birkaç ayda şekil tam oturmamış bile olsa şişlikler büyük ölçüde azalmış, morluklar tamamen kaybolmuş olur. Ameliyat olmak için sadece yazın müsait olan hastalar, güneşten korunma koşuluyla, yaz sıcağında korse giymeye katlanmak zorunda kalarak yazın da ameliyat edilebilir.
Liposuction fiyatları Liposuction fiyatları, yağların liposuction ile alınacağı bölge ya da bölgelerin genişliğine, alınacak yağ miktarının çokluğuna göre değişir. Her hastanenin fiyatlandırması farklı olduğu için hastanede hastaneye göre de liposuction fiyatları değişmektedir. Ameliyatın genel ya da lokal aneztezi altında yapılacağı da liposuction fiyatlarını etkiler. Liposuction fiyatları konusunda fikir sahibi olabilmeniz için öncelikle nerelerinizden ne kadar yağ alınacağı, ameliyatınızın hangi hastanede yapılacağının belirlenmesi gerek. Bu da karşılıklı görüşmeyi gerektirir.
Liposuction ameliyatından sonra kilo alırsam ne olacak? Hayatınıza dikkat etmediğiniz takdirde liposuction sonrası da kilo alırsınız. Ameliyattan sonra kilo alımı olursa vücudun genelinde bir yağ birikimi olur, bundan, liposuction yapılan bölgeler de ancak kendi payına düştüğü kadar etkilenir, yeniden eskisi gibi bir birikim olması mümkün değildir. Vücuttaki yağ hücreleri 10 yaşına kadar çoğalır, ve o yaştan sonra çoğalmaları durur, yani yağ hücrelerinin çoğalma özelliği yoktur, bu yüzden yağlar liposuction ile alındıktan sonra, bu bölgelerde tekrar yağ birikimi olmaz. Vücut gelişip büyüdükçe ya da kilo alındığında yağ hücrelerinin içeriğindeki yağ depoları artıyor. Bir bölgedeki yağ hücreleri liposuction ile alınıp da sayıca azaltıldığı zaman kilo alınsa da, alınan kilolar vücudun geneline dağılır, o bölgede yağ hücrelerinin sayısı azaltıldığı için o bölgede yeniden birikim olmaz. Bu nedenle liposuction ameliyatı sonrası alınan sonuçlar son derece kalıcıdır.
Liposuction vücut hatlarınızda kalıcı ve çarpıcı bir düzelme sağlar. Hiçbir zaman düzelmeyeceğini düşündüğünüz, psikolojik olarak sizi rahatsız eden ve egzersizlerle düzeltemediğiniz vücudunuz yeni bir form kazanır.