Vaynat: İyi Bir GelecekGirişimcilik, son yıllarda ve günümüzde dünyanın en başta gelen kavramlarından birisidir.
Girişimcilik, Türkiye’de yaşanan işsizlik sorununa getirmiş olduğu çözümler ve bunun yanında ekonomik kalkınmanın önemli kriteridir. Geliştirilmiş düşünceler ve ya geliştirilmekte olan bir düşüncenin izinde ihtiyaç duyulan zaman ve çabalar sarfedilerek finan, psikoloji ve sosyal alanda riskler göz önünde tutularak kazanç ve kendi mesleğinin patronu olma isteği girişimcilik kelimesinin tanımı olmuştur. Girişimcilik konusunun gündemde giderek artış göstermesi ve önemli olduğunun anlaşılması biraz geç olsa dahi ülkemizde önemli bir gelişme olmuştur.
Girişimciler ülkemizin olmazsa olmazı niteliğinde ki hayati önem taşıyan kişileridir. Çünkü yapılmakta olan girişimler ülkenin ekonomisini canlandırarak ülkenin kalkınmasını sağlar.
Herhangi bir ülke girişimcilikte ve rekabette gelişmeyi başarırsa o ülkenin ekonomisi de gelişir ve kalkınır. Bundan dolayı girişimcilerin bulunmadığı ülkeler ekonomik açıdan da fazla gelişme şansı yakalayamamaktadır. Rekabette üstün olmanın en önemli kriteri ise inovasyon ve girişimcilik çalışmalarında artış gösterilmesi ve destenlenmesidir.
Bu tanıtım yazımda sizler için çok önemli bir konu haline gelmiş Girişimcilik için devletin Girişimcilik için devletin vermiş olduğu desteklerden kısaca bahsedeceğim,
devlet destekleri hakkında bilgi vereceğim.
Ülkede var olan ekonomik düzenin içerisinde KOSGEB, TÜBİTAK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi kurumların yardımıyla girişimcilik alanında ki çalışmaları arttırmak, özendirmek, yeni işletmeler açarak ekonomik kazanç için destek çalışmaları yapılmaktadır. Hem de bahsedilen kurumlar girişimcilerin en zorlu dönemi haline gelen kurulma ve adapte olma dönemlerinde de vermekte olduğu desteklerle girişimlerinin devamlılığı konusunda da girişimcileri desteklemektedir.
Devletin vermiş olduğu destekleri ve
kredileri başlıklar altında inceleyelim..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği:Bu destek için Bakanlık tarafında 100 Bin TL üst limiti olan destekle üniversite okumuş kişilerin Teknojik ve Yenilik hedefli yapacakları çalışmalara 12 ay süreyle hibe destek verilmektedir.
TÜBİTAK 1512 — Girişimcilik Aşamalı Destek Programı (Bireysel Genç Girişim - BiGG): Bu program üniversite okumuş kişilerin teknojik ve yenilik hedefli düşüncelerine destek vermektedir. Bu program kapsamında 4 aşama vardır.
- aşama da ortaya atılan düşüncelerin iş için dönüştürülmesini tamamlar ve bu işin sürecini takip eder.
- aşama şirket açılması ve teknolojik doğrulanma süreci (150.000 TL ve hibe),
- aşama TÜBİTAK 1507 Kobi Ar-ge Başlangıç Destek Programı (En fazla 550.000 TL’lik bütçe ve % 75 hibe) açılan şirketlerin ar-ge çalışmalarına destek verme süreci.
- aşama Ticarileşen Proje fikirleri, girişim sermayesi verilen şirketin kontrolü yapılması şeklindedir.
İŞKUR Engelli ve Eski Hükümlülere Yönelik Hibe DesteğiBu Destek Programı Kapsam Altında
1) Kuruluş işlemleri desteği: İşyerinin açılması sırasında yapılan resmi işlemlerin, onayların, izinlerin, ruhsatların ve sigortanın masraflarına verilmekte olan maksimum
kredi 2.000 TL olmaktadır
2) İşletme gideri desteği: Sözleşme imza gününden sonra 12 ay süreyle belge karşılığı için işletim giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım) maksimum % 60’ı kadarını aşmayacak biçimde yılda toplam olara maksimum 4.000 TL
kredi vermektedir.
3) Kuruluş desteği: Sözleşme imza gününden sonra 12 ay boyunca belge karşılığı için işletmede temel faaliyet alanındaki makinelerin, teçhizatların, yazılım ve donanımların, ara maddelerin, sarf malzemelerin, ofis malzemelerinin maliyetleri ve vergileri içinde maksimum 30.000 TL
kredi desteği verilmektedir.
KOSGEB Girişimcilik Destek ProgramıBu Destek Programı kapsamında;
*KOSGEB’in destek verdiği alanlarda (İmalat alanı, ticaret alanı, hizmet alanı vb.) faaliyet göstermekte olan girişimcilere destek vermektedir. Programdan yararlanılması için 32 saat süren Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi için sertifika alınması zorunludur.
*Girişimciler için üniversiteden mezun olma kuralı yoktur. Sertifikayı alan girişimci adayı işletmesini açtıktan sonra iş planlamasını KOSGEB Müdürlüğüne götürür. Girişimcilerin iş planlarına Müdürlük bünyesinde oluşturulmuş destek değerlendirme kurulunda bakılır. Kuruldan İş planı uygun bulunmuş girişimciler taahhütname alır ve destek süreci başlar.
Ayrıca vaynat sitesi engelli vatandaşlarımıza kredi alabilmeleri için gerekli şartları ve nasıl kredi kullanacaklarına dair de ipuçları vermektedir ve konuyu şöyle açıklamaktadır:
Engelli Kredisi Almanın ŞartlarıEngelli kredisi almak için gerekli koşullar şöyle sıralanabilir:
- Herhangi bir geliri olan bir engelli olmanız gereklidir. Bu gelir engelli maaşı olabileceği gibi kendinizin çalışıp kazandığı bir maaş da olabilmektedir.
- Özel bankalardan kredi almak için engelli maaşının haricinde bir maaşa da ihtiyaç duyulmaktadır.
- Çalışılan yerde en az 6 aylık sigortanın yatırılmış olması gereklidir.
- Kredi notunun yüksek olması gereklidir.
- Engelli maaşı ya da özel çalışılan işten alınan maaşın üzerinde herhangi bir haciz olmaması gereklidir.
- Kredi sicili temiz olmalı, herhangi bir icra durumu olmamalıdır. Geçmişte de icra veya haciz geçmişi olmamalıdır.
- Engel durumu yalnız fiziki olmalıdır. Zihinsel olarak engeli bulunan kişilere kredi verilmez.
- Engel durumunun oranına göre, çalışabilir konumdaki engellilere daha fazla kredi verilmektedir. Bu sayede engellilerin istihdamı teşvik edilir.
- Engel durumunun çalışmaya izin vermediği durumlarda, eğer kira geliri gibi herhangi bir gelir de bulunmuyorsa kişilere verilen kredi tutarı, aylık engelli maaşının 1/3’ünü geçmeyecek şekilde verilir ve vadelendirilir.
Yeni iş fikirleri, girişimcilik, devlet destekleri, hibe krediler, engelliye kredi, finans ve banka konuları, pazarlama, kişisel gelişim, motivasyon, iş psikoloji ve sağlık konularında insanlara iyi bir gelecek sunmaya çalışan Vaynat.com’u artık yakından tanıyorsunuz.